مسکن و ساختمان سازی
حسابداری پروژه های ساختمانی در ایران امروزی، بیش از پیش مورد توجه است. زیرا مسکن و ساختمان سازی یکی از نیازهای اصلی و اساسی مردم می باشد. شاید در گذشته های دور موضوع مسکن به اندازه امروز تبدیل به یک چالش نشده بود اما امروزه داشتن سرپناه یکی از بزرگترین معضلات اجتماعی به حساب می آید.
به همین دلیل ساختمان سازی و تولید مسکن تبدیل به یکی از بازارهای مورد علاقه سرمایه گذاران و ثروتمندان شده است.
در هر جامعه ای که کمبودی برای کالا یا خدمتی باشد بی شک فراهم کردن آن سود آور است.
بازه ۱۰ ساله بین سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۰ شمسی را می توان دهه رواج ساخت مسکن دانست. در این بازه زمانی بی شمار دستگاه مسکن به بازار معاملات ملکی وارد شد.
مدیریت مالی و حسابداری پروژه های ساختمانی
استفاده صحیح از منابع مختلف در پروژه های ساختمانی نیاز به مدیریت درست و حساب شده ای دارد. در نظر داشته باشید که اگر نتوانیم منابع پروژه را در زمان و موقعیت صحیح خود مصرف کنیم در بلند مدت دچار میزان زیادی خسارت های زمانی و ریالی می شویم.
رشد قیمت و بهای عوامل دخیل در تولید مسکن از عللی هستند که مدیریت مالی و حسابداری پروژه های ساختمان سازی را بسیار حائز اهمیت کرده است.
در نظر بگیرید زمانی که قیمت مصالح ساختمانی و یا حتی کارگران چند برابر می شود، بی شک برای نگهداری اطلاعات مالی آنها نیز باید چندین برابر دقت، رسیدگی و بررسی انجام داد.
سرفصل های هزینه در پروژه های ساختمانی
در حسابداری پروژه های ساختمانی اولین مرحله شناسایی دقیق سرفصل های هزینه است. مهمترین نکته برای شناسایی دقیق سرفصل های هزینه، بررسی کامل هزینه های پرداختی در پروژه است.
حسابداران موظفند کلیه هزینه های مشترک را به یک سرفصل ثبت کنند. شاید برای شما سوال به وجود آید که این دسته بندی چه دلیلی دارد.
گزارشات مالی را می توان مهمترین دلیل این دسته بندی ها دانست. در نظر داشته باشید که اساس حسابداری بر مبنای گزارش گیری است. حسابداری در تعریف خود نیز به گزارش گیری ختم می شود.
به هیچ عنوان نمی توان از یک سری ثبت های حسابداری درهم ریخته بابت هزینه های مختلف در پروژه، گزارشی قابل تصمیم گیری آماده نمود.
مدیران و کارفرمایان پروژه گزارشی می خواهند که بر اساس آن بتوانند برای ادامه پروژه تصمیم گیری کنند. وگرنه مبلغ هزینه شده در پروژه را می توان با بررسی مانده موجودی بانک ها از هنگام شروع پروژه تا زمان مورد نظر به دست آورد.
به عنوان مثال در یک پروژه ساختمانی از مهمترین سرفصل های هزینه ای می توان به مصالح ساختمانی، دستمزد کارگران، مجوزها و… اشاره کرد.
در هر نوبت هزینه کرد بابت هر کدام، باید به دقت آن را به سرفصل هزینه مورد نظر ببریم.
مراکز هزینه در پروژه های ساختمانی
در مقاله مربوط به مراکز هزینه بصورت کامل به مراکز هزینه ها در پروژه پرداختیم و در این مقاله به صورت خلاصه به آن می پردازیم.
بعد از شناسایی سرفصل های هزینه وارد مرحله شناسایی مراکز هزینه می شویم. مراکز هزینه از آن جمله مواردی است که در جریان پیشبرد پروژه به گزارش گیری بسیار کمک می کند.
به عنوان مثال در یک پروژه ساختمانی فقط گروه بندی و ثبت هزینه ها ما را به گزارشات مطلوبمان نمی رساند بلکه استفاده از مراکز هزینه به مراتب گزارشات را کامل تر می کند.
به زبان ساده در یک پروژه ساختمانی مراحل انجام پروژه را می توان در قالب مراکز هزینه آن دانست. برای نمونه: مراحل صدور مجوزها، گودبرداری، اسکلت، تیغه چینی و…
نرم افزار حسابداری ساختمان سازی ابنیه سافت – حسابداری پروژه های ساختمانی
مصالح در پروژه های ساختمانی
مصالح را می توان اصلی ترین هزینه در فرآیند ساختمان سازی دانست. در روال قیمت گذاری مسکن اصلی ترین رکن مصالح است.
پس یکی از مهمترین مواردی که حسابداران پروژه های ساختمانی با آن درگیر هستند مدیریت موجودی مصالح و در ادامه ثبت و رسیدگی به دریافتها و پرداخت های تامین کنندگان مصالح است.
انبارداری مصالح به نوبهی خود دارای جزییات بسیاری است. از نحوه چیدمان و در ادامه مانده گیری از انبار و … که صحبت درباره آنها در این مقاله جایی ندارد.
مهمترین موضوع در حسابداری مصالح پروژه های ساختمانی ثبت صحیح فاکتورهای خرید مصالح و در ادامه ثبت مصرف آن در هر کدام از سرفصل ها و مراکز هزینه پروژه است.
فرآیند فروش در پروژه های ساختمانی
کسب سود از پروژه ساختمانی مهمترین دلیل برای شروع در ادامه پیشبرد آن است. سود بدون فروش محقق نمی شود.
فرایند فروش در پروژه های ساختمانی معمولا انواع مختلفی دارد. عده ای از سازندگان فرایند فروش را به بعد از ساخت نهایی پروژه موکول می کنند که در اینصورت طبیعتا از سود بیشتری بهره مند خواهند شد. عده ای هم در شروع و یا در اواسط پروژه اقدام به پیش فروش می کنند.
تکنولوژیهای نوین در حسابداری پروژههای ساختمانی
امروزه، استفاده از نرمافزارهای پیشرفته در حسابداری پروژههای ساختمانی، به افزایش دقت و کارایی کمک میکند. نرمافزار حسابداری ساختمان سازی ابنیه سافت با ارائه قابلیتهایی مانند ثبت هزینهها، پیگیری دقیق کلیه واریزی و برداشت های بانکی هر پروژه و ایجاد گزارشهای مالی جامع، به مدیران پروژه امکان میدهند که کنترل بهتری بر منابع مالی داشته باشند و تصمیمگیریهای بهتری انجام دهند. این نرم افزار حسابداری همچنین به کاهش خطاهای انسانی و افزایش شفافیت در مدیریت مالی پروژهها کمک میکنند.
حسابداری هزینههای غیرمستقیم
هزینههای غیرمستقیم مانند هزینههای اداری، هزینههای تبلیغاتی، و هزینههای مربوط به تأمین امنیت پروژه نیز باید بهطور دقیق در سیستم حسابداری ثبت شوند. این هزینهها گرچه بهطور مستقیم در فرآیند ساختوساز دخیل نیستند، اما به طور غیرمستقیم بر کل بودجه پروژه تأثیرگذار هستند و باید به درستی مدیریت شوند.در نرم افزار حسابداری ساختمان سازی ابنیه سافت به راحتی می توان کلیه این ثبت ها را انجام دهیم.
مدیریت مالی ریسکها
در پروژههای ساختمانی، مدیریت ریسکهای مالی از اهمیت بالایی برخوردار است. برنامهریزی برای مواجهه با نوسانات قیمت مصالح، تغییرات در نرخ بهره و هزینههای پیشبینی نشده، جزء لاینفک حسابداری پروژههای ساختمانی است. استفاده از روشهای پیشرفته تحلیل ریسک و نرمافزارهای مدیریت ریسک، میتواند به کاهش اثرات منفی این ریسکها کمک کند.
نرم افزار حسابداری ساختمان سازی ابنیه سافت
به جرات می توان گفت مدیریت امور مالی و حسابداری مواردی که در این مقاله به آن اشاره کردیم نیاز به ابزاری دقیق دارد.
نرم افزار حسابداری را می توان یکی از بهترین ابزارهای امروزی برای مدیریت امور مالی و حسابداری دانست.
نرم افزار حسابداری ساختمان سازی ابنیه سافت با بررسی تمامی ابعاد پروژه های ساختمانی بصورت کامل نیازهای این حوزه را می شناسد. همچنین با ارائه نرم افزاری تخصصی به کلیه سازندگان و پیمانکاران ساختمانی این امکان را داده است که با خیالی راحت به فرآیند اجرایی پروژه خود بپردازند و فقط با ثبت صحیح اطلاعات مالی پروژه در نرم افزار به گزارشات مطلوبشان برسند.