logo of abnie soft

ابنیه سافت

نرم افزار حسابداری

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

عید تو عید

معرفی جامع نرم افزار حسابداری و تاریخچه پیدایش در ایران و جهان

معرفی جامع نرم افزار حسابداری و تاریخچه پیدایش در ایران و جهان

نرم افزار برنامه ای است که عملیات مشخصی را بر روی رایانه برای ما انجام می دهد. نرم افزارهای حسابداری امروزه در بسیاری از کسب و کارهای بزرگ و کوچک، نقش اساسی در افزایش دقت و سرعت محاسبات مالی ایفا می کنند. به دلیل برتری های قابل توجه، استفاده از نرم افزارهای حسابداری نسبت به انجام محاسبات دستی بسیار مطمئن تر و بهینه تر می باشد.

در این مقاله می‌خوانیم...

تعریف علمی و مفهوم کلی

برای آشنایی بیشتر و معرفی نرم افزار حسابداری و تاریخچه پیدایش آن، بایستی ابتدا مفاهیم اولیه را بیان کنیم.

نرم‌افزار مجموعه‌ای از برنامه‌ها است که با طراحی و تولید آن ها می توان یک عملیات کاملاً مشخص را انجام داد. منظور از برنامه، دنباله ای از دستورالعمل ها می باشد که برای حل مشکل و یا مسئله ای خاص نوشته می شوند. هر ماشین، دستگاه یا رایانه در واقع متشکل از دو قسمت است:

1- قطعات الکترونیکی که بر پایه بیت ها ساخته شده اند مانند ترانزیستورها یا تراشه های حافظه که به آن ها سخت افزار می گوییم.

2- مجموعه ای از دستورالعمل های متوالی که به بیت های الکترونیکی دستور انجام اموری را می دهند و به طور کلی نرم افزار نام دارند.

حال بیاییم به طور دقیق تر بررسی کنیم که نرم افزار چیست و چگونه کار می کند…

 

منظور از نرم افزار چیست؟

به کمک نرم افزار یا همان برنامه ها، ما قادریم تا هر نوع ماشین یا دستگاهی را به خدمت خود درآوریم. این گونه که با افزودن کدهای مشخص به سخت افزار موجود، فرمان انجام اعمال خاصی را صادر می کنیم.

این فرآیند برنامه نویسی نام دارد و با بهره گیری از دانش و تخصص مربوط به آن، می توان نرم افزارهای مختلف را تولید کرد.

 

انواع نرم افزارها از لحاظ ساختاری

بی شک معیارهای مختلفی برای دسته بندی برنامه های یک سیستم وجود دارد. به طور مثال از نظر کاربرد، سطح عملیاتی، بستر مورد استفاده، زمان پدید آمدن، ساختار و … می توان نرم افزارها را در دسته های مختلف تقسیم بندی نمود.

به طور کلی نرم افزارها را می توان از لحاظ ساختاری در 3 دسته زیر طبقه بندی کرد:

BIOS

Operating System

Applications

مطابق با این دسته بندی، نرم افزارها ممکن است مانند تصویر به صورت طبقه ای روی هم قرار گرفته یا به شکل لایه های پیاز همگی به دور سخت افزار الکترونیکی پیچیده شده باشند.

انواع نرم افزارها از لحاظ ساختاری

 

این تصویر سطح بندی انواع نرم افزارها از لحاظ ساختاری را نشان می دهد.

1- سیستم ورودی/خروجی پایه یا basic input/output system) BIOS)

در پایین ترین سطح، یک نرم افزار نسبتاً ساده وجود دارد که از نظر فنی به عنوان سیستم عامل شناخته می شود و در پردازش و راه اندازی اولیه رایانه نقش اصلی را ایفا می کند. ذخیره اطلاعاتی همچون تاریخ و ساعت سیستم موقع خاموشی و تشخیص لزوم سوئیچ کردن به ژنراتور هنگام قطعی برق، نمونه ای از مسئولیت های این نوع نرم افزار می باشد.

2- سیستم عامل یا Operating System

نرم افزارهایی همچون لینوکس، ویندوز، مک از انواع سیستم عامل های رایانه هستند. در واقع سیستم عامل بستری است که کاربر عادی با بهره گیری از آن می تواند از امکانات سخت افزاری موجود برای انجام عملیات خود استفاده کند.

به تعبیر ساده تر سیستم عامل را می توان رابط بین کاربر و سخت افزار دانست.

3- برنامه های کاربردی یا Application Programs

بعد از سیستم عامل، در سطح بعدی برنامه های کاربردی ما قرار دارند. مانند نرم افزارهای آفیس، مرورگرهای وب، بازی ها و تمام برنامه هایی که می توانیم روی سیستم خود نصب کنیم در این دسته قرار می گیرند.

همانطور که از نام این نرم افزارها مشخص است، هر کدام به منظور انجام عملیات خاصی طراحی و برنامه نویسی می شوند و کاربرد ویژه ای دارند. یکی از پرکاربردترین برنامه هایی که امروزه در تمامی کسب و کارها مورد نیاز است، نرم افزارهای حسابداری می باشند. در ادامه به توضیح جامعی در این موضوع خواهیم پرداخت.

 

تاریخچه نرم افزارهای حسابداری

می دانیم که بخشی از معرفی نرم افزار حسابداری به تاریخچه پیدایش آن برمی گردد.

علم حسابداری قرن هاست که در دنیا وجود دارد و همیشه به عنوان یک حرفه قابل احترام از آن یاد می شود. در گذشته حسابداران از دفتر کل کاغذی و سیستم های بایگانی برای ثبت تراکنش هایی از جمله بدهی، اعتبار، درآمد و هزینه استفاده می کردند. 

 

تاریخ پیدایش در جهان

در اواخر دهه 1800 میلادی، ماشین ها شروع به ایفای نقش کردند و با اختراع رایانه‌ها در قرن بیستم، حسابداری به کلی دگرگون شد. ماشین هایی که در دهه 1880 معرفی شدند فضایی برای ذخیره سازی اطلاعات نداشتند و فقط فرآیند شمارش را برای حسابداران ساده تر می کردند.

 

نرم افزار حسابداری رایانه ای

در اواخر دهه 1970 میلادی، Visicalc نرم افزاری ساخت که مدل سازی مالی روی رایانه را امکان پذیر کرد و شروعی برای عمومیت و کاربر پسند شدن نرم افزارهای حسابداری رایانه‌ای بود. پس از آن در سال 1978، Peachtree Software یک بسته نرم افزاری حسابداری قابل استفاده بر روی کامپیوترهای شخصی ارائه کرد.

از آنجا به بعد شرکت های مختلفی همچون Peachtree و Intuit نرم افزارهای مختلفی برای حسابداران یا افراد غیر حسابدار ابداع کردند. در نتیجه تا سال 1985 میلادی رایانه های شخصی و نرم افزارهای حسابداری به عضو جدایی ناپذیر بسیاری از دفاتر تجاری در سراسر جهان تبدیل شدند.

 

تاریخ پیدایش در ایران

در ایران نیز تاریخچه تولید و استفاده از نرم افزار حسابداری به چند دهه قبل بر می گردد. اما از آنجایی که در گذشته اسامی اشخاص و نام شرکت ها به شکل امروزی مطرح نمی شدند، اطلاعات دقیقی از اولین سازنده نرم افزار در دسترس نیست.

براساس مستندات موجود، نام یکی از اولین نرم افزارها، Acc می باشد که در سال 1368 شمسی به زبان Foxbase نوشته شده است. شخصی به نام آقای مهندس منصور بروجردیان طراح و برنامه نویس آن بوده اند. عملیاتی که این برنامه انجام می داد شامل ثبت سند حسابداری، دفتر روزنامه، دفتر کل، دفتر تفضیلی و یک تراز آزمایشی 4 ستونی بود. این نرم افزار به طور رایگان در اختیار همه شرکت ها، افراد و سازمان ها قرار گرفت و در مدت 4 سال بسیار محبوب واقع شد. همچنین به دلیل حجم کم آن (حدود 1.09 مگابایت)، روی یک فلاپی دیسک جا می گرفت. 

از آن تاریخ به بعد در ایران، اشخاص حقیقی و حقوقی دیگری نیز توانستند نرم افزارهایی برای سیستم عامل Dos و در ادامه برای Windows برنامه نویسی کرده و به مشاغل مختلف عرضه کنند.

 

دلایل استفاده از نرم افزار حسابداری

بعد از معرفی نرم افزار حسابداری و تاریخچه پیدایش آن، به مقایسه با سایر روش های محاسباتی می رسیم. به این پرسش که چرا حسابداران و صاحبان مشاغل به نرم افزارهای رایانه ای روی آوردند می توان بسیار ساده پاسخ داد. زیرا رایانه ها امکان ذخیره سازی و فراخوانی هر نوع داده ای را دارند و این قابلیت برای ثبت اسناد و گزارش گیری در حسابداری بسیار کارآمد می باشد.

برای پیشرفت هر کسب و کار به خصوص در گذر زمان و با گسترش تعداد عملیات حسابداری و عاملین آن، به یک سیستم مستند سازی مالی قابل اعتماد نیاز داریم. می توان به کمک این سیستم، عوامل هزینه و درآمد را بررسی کرده و گزارش های دقیقی از سود و زیان به دست آورد. از گذشته تا کنون این مهم به صورت دستی توسط حسابداران قابل انجام بوده است. البته به طبع، خطاهای محاسباتی انسانی و کندی سرعت محاسبات دستی را در این بین نمی توان نادیده گرفت.

 

مزایای استفاده از نرم افزار

نرم افزارهای حسابداری امروزی ویژگی های بارزی دارند همچون:

فضای نامحدود برای ذخیره اطلاعات

قدرت پردازش کردن آنی دیتاهای موجود

قابلیت دسترسی سریع به اطلاعات ثبتی

به همین دلیل در بین تمامی کسب و کارها اعم از مشاغل کوچک تا شرکت های بزرگ، جایگاه مهمی دارند. حسابداران با استفاده از این برنامه های رایانه ای، می توانند با سرعت و دقت بیشتری عملیات حسابداری و گزارش گیری ها را انجام دهند.

در این مقاله به معرفی جامع نرم افزار حسابداری پرداختیم و تاریخچه پیدایش آن را بررسی نمودیم.

 

نرم افزار حسابداری ابنیه سافت

ما در گروه نرم افزاری ابنیه سافت تمامی تلاش خود را می کنیم تا به صورت کاملا تخصصی و با استفاده از به روزترین تکنولوژی های نرم افزاری محصولی را تولید کنیم که از صفر تا صد پروژه را برای شما حسابداری و مدیریت کند.

ما بر خلاف سایر همکاران خود، تمامی تمرکزمان را بر روی صنعت پیمانکاری قرار داده ایم.

5/5 - باتشکر از مشارکت شما

اگر این مطلب را مفید می دانید، می توانید آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

مقالات مرتبط با موضوعی که اکنون مطالعه کردید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره و خرید نرم افزار حسابداری

برای مشاهده دمو نرم افزار حسابداری

اطلاعات خود را ثبت کنید تا با شما تماس بگیریم.

مشاوره و خرید نرم افزار حسابداری

برای ارتباط با همکاران ما

اطلاعات خود را ثبت کنید تا با شما تماس بگیریم.