سامانه راهبر بنیاد مسکن
سامانه راهبر توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با هدف تسهیل فرآیندهای ساخت و ساز و نظارت بر پروژههای روستایی توسعه یافتهاست. استفاده از این سامانه نقش بسیار مهمی در مدیریت یکپارچه ساختوساز روستایی دارد.
سامانه راهبر به سامانه ساخت و ساز روستایی بنیاد مسکن نیز معروف شده است.
در سامانه راهبر می توانید جهت دریافت تسهیلات و همچنین خدمات فنی اقدام کنید.
تسهیلات در سامانه راهبر
در سامانه راهبر تسهیلات به دو صورت زیر پرداخت می شود.
تسهیلات طرح ویژه بهسازی و مسکن روستایی در سامانه راهبر
درخواست تسهیلات قرض الحسنه
در هر دوحالت باید مشمول شرایطی باشید تا بتوانید از این تسهیلات استفاده کنید.
مهترین پارامترها برای مشمولیت تسهیلات در سامانه راهبر به شرح زیر است:
- متقاضیانی که واحد مسکونی و یا قسمتی از واحد آنها در جریان اجرای طرح هادی دچار آسیب شده است.
- متقاضیانی که به علت سوانح طبیعی، واحد مسکونی آنها دچار آسیب شده است.
- متقاضیانی که قصد دارند در واحد مسکونی خود نسبت به تعمیرواحدمسکونی وساخت حمام وسرویس بهداشتی اقدام نمایند.
- متقاضیانی که جهت احداث وتکمیل واحد مسکونی خود؛ ضوابط وجزئیات اجرایی صرفه جویی درمصرف انرژی را رعایت نمایند.
- متقاضیانی که با استفاده از اعتبارات بهسازی مسکن روستایی واحدخود را احداث نموده ولی به دلیل مشکلات مالی قادر به تکمیل واحد نمی باشند.
- متقاضیانی که مطابق الگوهای نماسازی تهیه شده توسط بنیادمسکن استان یا مشاورمادر نسبت به انجام نماسازی واحد خود اقدام نمایند.
در نظر داشته باشید که برای هر کدام از موارد بالا باید مدارک در اختیار بنیاد مسکن قرار بگیرد.
سامانه راهبر و خدمات فنی
یکی دیگر از امکاناتی که در سامانه راهبر برای کاربران تعبیه شده است امکان درخواست درخواست خدمات فنی صدور پروانه و درخواست امکان صدور پایانکار/عدم خلافی می باشد.
درخواست خدمات فنی صدور پروانه
خدمات فنی صدور پروانه، شامل سه زیرگروه می باشد:
اضافه اشکوب : متقاضیانی که دارای ساختمان هستند که نیاز به گسترش تا ۶۰% سطح اشغال و یا نیاز به اضافه بنا در طبقات دارد، بایستی از این قسمت ثبت درخواست نمایند.
نوسازی : متقاضیانی که مالک زمین خام میباشند، بایستی از این زیرگروه نوسازی را انتخاب نمایند.
مدارک موردنیاز : تصویر کارت ملی، تصویر شناسنامه، تصویر اسناد مالکیت معتبر شامل سند و یا واگذاری در غیر اینصورت تعهد ابعاد محضری یا قولنامه
تخریب و نوسازی : متقاضیانی که دارای بنا یا ساختمان قدیمی هستند و نیاز به تخریب و نوسازی دارند می بایست از این قسمت ثبت درخواست نمایند.
مدارک مورد نیاز : تصویر کارت ملی، تصویر شناسنامه، تصویر اسناد مالکیت معتبر شامل سند و یا واگذاری در غیر اینصورت تعهد ابعاد محضری یا قولنامه
درخواست امکان صدور پایانکار/عدم خلافی
مدارک مورد نیاز :
- تصویر کارت ملی، تصویر شناسنامه
- تصویر اسناد مالکیت معتبر شامل سند و یا واگذاری در غیر اینصورت تعهد ابعاد محضری و قولنامه
- ارائه تصویر پروانه ساختمانی دارای اعتبار زمانی (چنانچه پروانه ساختمانی فاقد اعتبار زمانی باشد، ارائه گواهی تمدید پروانه ساختمانی الزامیست)
نحوه استفاده از سامانه راهبر
برای استفاده از سامانه راهبر، روستاییان و پیمانکاران میتوانند با مراجعه به سایت سیستم جامع مدیریت خدمات فنی و مهندسی ساخت و ساز روستایی بنیاد مسکن و ثبت نام در این سامانه، درخواستها و اطلاعات خود را وارد کنند. سپس مراحل مختلف پیگیری و تایید توسط ناظران و مدیران انجام شده و در نهایت پروژهها به اجرا میرسد. این روند آنلاین و ساده باعث کاهش مراجعات حضوری و افزایش رضایتمندی کاربران میشود.
مزایای استفاده از سیستم راهبر برای مدیران دولتی
استفاده از سامانه راهبر مزایای بسیاری برای مدیران دولتی فراهم است که در ادامه به برخی از آنها می پردازیم:
- نظارت دقیق بر پروژهها
- شفافیت در ارائه تسهیلات ساخت و ساز روستایی
- دسترسی اسان و در لحظه به اطلاعات پروژه ها
- ارتباط بین ناظران و پیمانکاران
- مدیریت مالی و اعتباری
- افزایش بهره وری و کاهش هدررفت زمان با حذف مراجعات حضوری
سامانه راهبر را می توان یکی از مهمترین دستاوردهای بنیاد مسکن دانست که در سالیان گذشته توانسته اتوماسیون سازی فرایند ساخت و ساز روستایی را به خوبی پوشش دهد.
اهمیت ساخت و ساز روستایی
ساخت و ساز روستایی یکی از اساسیترین عوامل در بهبود زیرساختهای زندگی در مناطق روستایی و ارتقای سطح رفاه اجتماعی است. با اینکه زندگی شهری از پیشرفت های بسیاری برخوردار بوده است اما همچنان روستاهای بسیاری هستند که در حوزه مسکن با چالش ها و مشکلات بسیار زیادی مواجه هستند.
یکی از عواملی که در سالیان گذسته ساخت و ساز روستایی را بسیار مهم کرده است نیاز کشور به مهاجرت معکوس است. نیاز به توسعه و بهسازی مسکن روستایی، به دلیل رشد جمعیت، فرسودگی خانههای موجود و شرایط محیطی، اهمیت زیادی دارد.
ساخت و ساز روستایی و مهمترین مزایای آن
ساختوساز در روستا می تواند چالش های حوزه مسکن را برای روستاییان تا حد بسیاری رفع کند که در آن صورت می تواند عامل اتفاقات بسیاری باشد که در ادامه به برخی از آنها اشاره می کنیم.
۱- بهبود کیفیت زندگی روستاییان با ساخت و ساز روستایی
بی شک مسکن نوساز و آپارتمان های شیک می تواند کیفیت زندگی روستاییان را ارتقا و در آنها میل به زندگی بیشتری ایجاد کند. در نظر بگیرید زندگی در سازه ها و منازل بسیار قدیمی روستایی از کیفیت بسیار کمتری نسبت به آپارتمان های نوساز برخوردار است.
۲- جلوگیری از مهاجرت به شهرها
یکی از بزرگترین معضلات و چالش های دولت های مختلف در چند سال گذشته مهاجرت سرسام آور روستاییان به شهرهاست. این مهاجرت تا جایی پیش رفت که بسیاری از روستاها طی سالیان گذشته خالی از سکنه و کم کم به سمت نابودی رفته است.
از آن طرف جمعیت شهرها نیز روبه افزایش بوده که این موضوع نیز چالش های بسیاری برای زندگی شهر نشینی ایجاد می کند. یکی از مهمترین عواملی که می تواند از این مهاجرت ها جلوگیری کند ساخت و ساز و ایجاد رفاه بیشتر در روستاهاست.
۳- توسعه اقتصادی و اشتغالزایی با ساخت و ساز روستایی
شغل یکی از بزرگترین معضلات روستاییان است. ساخت و ساز یکی از فرآیندهایی است که می تواند مشاغل بسیاری ایجاد کند پس توسعه ساختوساز روستایی می تواند افراد بسیاری را مشغول به کار کرده و درآمدی برای امرار معاش آنان ایجاد کند.
۴. مقابله با تغییرات اقلیمی و بلایای طبیعی
مناطق روستایی به دلیل شرایط جغرافیایی و اقلیمی، بیشتر در معرض بلایای طبیعی نظیر زلزله، سیل، و خشکسالی قرار دارند. بسیاری از خانههای قدیمی در روستاها فاقد استانداردهای لازم برای مقاومت در برابر این بلایا هستند. بهسازی و مقاومسازی این خانهها از طریق استفاده از فناوریهای نوین ساختمانی و مصالح مقاوم، میتواند جان بسیاری از روستاییان را در برابر خطرات طبیعی حفظ کند. برنامههای ساخت و ساز روستایی اغلب با هدف مقاومسازی خانهها و کاهش آسیبهای ناشی از بلایای طبیعی طراحی میشوند.
۵. تاثیر فرهنگی و اجتماعی ساخت و ساز روستایی
ساخت و ساز در روستا نباید تنها به عنوان یک پروژه عمرانی نگریسته شود، بلکه باید به جنبههای فرهنگی و اجتماعی آن نیز توجه کرد. خانههای روستایی اغلب بازتاب دهنده فرهنگ و سنتهای بومی هر منطقه هستند و باید در ساخت آنها حتی الامکان از ظرفیت ها و علائم بومی و فرهنگی برای رشد گردشگری استفاده شود.
مدیریت امور مالی و حسابداری پروژه های ساختمانی روستایی
یکی از مواردی که باید در جریان ساخت و ساز روستایی به آن توجه فراوان شود مدیریت امور مالی و حسابداری پروژه هاست. در این بین استفاده از نرم افزارها می توان مدیران پروژه را در این مسیر بسیار یاری دهد.
نرم افزار حسابداری ساختمان سازی ابنیه سافت به صورت کاملا تخصصی برای مدیریت امور مالی و حسابداری پروژه های ساختمانی شکل گرفتهاست.
این نرم افزار می تواند به عنوان دستیاری کاملا حرفه ای در کنار مدیران پروژه باشد و آنها در مسیر پروژه یاری دهد.
از مهمترین امکان این نرم افزار می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- قیمت تمام شده ساختمان
- مدیریت سهام شرکا
- محاسبه بهای تمام شده هر متر مربع
- پیش فروش یا فروش واحدها
- کنترل موجودی مصالح مصرفی
- ثبت هزینه ها در مراکز هزینه
- محاسبه سود و زیان ساختمان
- و…
برای مشاهده سایر امکانات نرم افزار می توانید به این لینک مراجعه کنید.
نتیجه گیری
مدیران دولتی باید بدانند که هرچه تنور ساخت و ساز در روستاها داغ تر باشد منفعت بیشتری برای آنها به وجود خواهدآمد. همانطور که در مقاله گفتیم بسیاری از مشکلات و معضلات شهری را می توان با جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها رفع کرد. در این بین مسئولین نیز باید تمامی توان خود را جهت پرداخت تسهیلات بلند مدت بدون کارمزد یا حداقل با کارمزد کم را به کار ببندند.