مبنای محاسبه هزینه ساخت مسکن
هزینه ساخت مسکن در سال ۱۴۰۳ هم مانند سالهای گذشته توسط سازمان نظام مهندسی ایران و از طرف جناب آقای دکتر عباسی معاون وقت اعلام گردید. بر اساس جدول هزینه ساخت و ساز برای هر مترمربع بنا قیمت گذاری به ترتیب زیر اعلام شده است:
- ساختمانهای ۱ و ۲طبقه متری ۱۰۷/۰۰۰/۰۰۰ ریال معادل ده میلیون و هفتصد هزار تومان
- ساختمانهای ۳ تا ۵ طبقه متری ۱۲۵/۰۰۰/۰۰۰ ریال معادل دوازده میلیون و پانصد هزار تومان
- ساختمانهای ۶ و ۷ طبقه متری ۱۴۲/۰۰۰/۰۰۰ ریال معادل چهارده میلیون و دویست هزار تومان
- ساختمانهای ۸ تا ۱۰ طبقه متری ۱۵۵/۰۰۰/۰۰۰ ریال معادل پانزده میلیون و پانصد هزار تومان
- ساختمانهای ۱۱ و ۱۲ طبقه متری ۱۶۸/۰۰۰/۰۰۰ ریال معادل شانزده میلیون و هشتصد هزار تومان
- ساختمانهای ۱۳ تا ۱۵ طبقه متری ۱۸۶/۰۰۰/۰۰۰ ریال معادل هجده میلیون و ششصد هزار تومان
- ساختمانهای ۱۶ طبقه به بالا متری ۱۹۹/۰۰۰/۰۰۰ ریال معادل نوزده میلیون و نهصد هزار تومان
بر این اساس به راحتی می توان میزان سود حاصله از هر ساختمان را بر اساس هزینه کرد و در ادامه مبلغ فروش تقریبی آن محاسبه کرد.
نحوه محاسبه هزینه ساخت مسکن در سال ۱۴۰۳
در ادامه با یک مثال عملی به نحوه محاسبه هزینه ساخت مسکن در سال ۱۴۰۳ پرداختیم.
مساحت زمین: ۳۰۰ مترمربع
قیمت هر مترمربع زمین: ۷۰۰,۰۰۰,۰۰۰ میلیون ریال
مبلغ کل برای خرید زمین:
۲۱۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰=۳۰۰مترمربع×۷۰۰,۰۰۰,۰۰۰ریال=مساحت×قیمت هر مترمربع=قیمت کل زمین
ضوابط ساخت و ساز
با توجه به ضوابط شهرداری، مجاز به ساخت ۶۰% + ۲ متر از زمین هستیم.
بنابراین، زیربنای مجاز برای ساخت به این شکل محاسبه میشود:
محاسبه زیربنای مجاز
۲۰۰ مترمربع=۱۸۰+۲۰=زیربنای مجاز
اگر زمین جنوبی باشد و بتوانیم ۱ متر به سمت معبر پیشروی داشته باشیم، زیربنای هر سقف برابر با ۲۱۰ مترمربع خواهد بود.
با فرض اینکه مجوز ساخت ۵ سقف (شامل ۴ طبقه مسکونی) را داریم، هزینه ساخت برای ما به صورت زیر محاسبه میگردد:
هزینه هر سقف :
۲۶,۲۵۰۰,۰۰۰,۰۰۰ریال =۲۱۰مترمربع×۱۲۵,۰۰۰,۰۰۰ریال =هزینه هر سقف
هزینه های جانبی ساخت و ساز
در تمامی پروژه های ساخت و ساز علاوه بر هزینه های ساخت هزینه های دیگری نیز باید توسط سازنده پرداخته شود که هر کدام دارای مبالغ نسبتا زیادی هستند. این هزینه ها طی سالیان مختلف افزایش و کاهش بسیاری داشته است.
قیمت ساخت و ساز در تهران و همچنین قیمت ساخت و ساز در مشهد با افزایش بیشتری نسبت به سایر شهرهای ایران همراه بوده است.
در ادامه به برخی از مهمترین این هزینه های اشاره می کنیم.
۱. هزینههای مربوط به مجوزهای شهرداری:
برای هر پروژه ساختمانی، کسب مجوزهای لازم از شهرداری ضروری است. این مجوزها شامل مجوز ساخت، پروانههای مرتبط با تخریب و نوسازی، تاییدیههای طراحی، و برخی دیگر از مجوزهای فنی است که بسته به نوع پروژه و منطقه متفاوت است. هزینه این مجوزها براساس مساحت زمین و نوع کاربری ساختمان محاسبه میشود و در برخی مناطق شهری ممکن است هزینههای زیادی داشته باشد.
این هزینه ها در کلانشهرهایی مانند تهران، مشهد، تبریز، شیراز، اصفهان دارای نرخ بالاتری نسبت به سایر شهرهای ایران است.
۲. طراحی و نقشهکشی در هزینه ساخت مسکن در سال ۱۴۰۳:
یکی از اصلیترین هزینه ها در تمامی پروژه های ساختمانی هزینه های مربوط به تهیه نقشه های معماری، سازه ای و تاسیساتی است. با توجه به اینکه این نقشه ها باید توسط مهندسین بسیار مجرب که مورد تایید سازمان نظام مهندسی هستند تهیه و طراحی شود لذا دارای هزینه بالایی هستند.
طبیعتاً هر چه پروژه دارای پیچیدگی های بیشتری در طراحی خود باشد هزینه طراحی و نقشهکشی آن هم افزایش می یابد.
۳. خدمات مهندسی در هزینه ساخت مسکن در سال ۱۴۰۳:
خدمات مهندسی شامل نظارت و اجرای پروژه توسط مهندسان ناظر و مجریان ذیصلاح است. طبق قانون، برای هر پروژه ساختمانی باید یک مهندس ناظر از سازمان نظام مهندسی تعیین شود تا بر روند ساخت نظارت کند. این خدمات شامل بازدیدهای دورهای از محل پروژه و تایید کیفیت کار انجامشده بر اساس نقشهها و مقررات است. هزینههای خدمات مهندسی نیز به موقعیت جغرافیایی و ابعاد پروژه وابسته است.
۴. بیمه ساختمان:
برای جلوگیری از خسارات ناشی از هر گونه حادثه در پروژه های ساختمانی، بیمه یکی از مهترین راهکارهاست. بیمه مسئولیت ساختمانی و بیمه حوادث کارگران می توانند سازنده را در جریان پروژه و در مقابل پرداخت خسارت حوادث مختلف یاری کنند
۵. هزینههای نظارتی و تاییدیهها:
در طول پروژه، بازدیدهای مختلفی توسط نهادهای نظارتی (مانند شهرداری، سازمان نظام مهندسی و آتشنشانی) صورت میگیرد تا مراحل مختلف ساختوساز (مثل فونداسیون، اسکلتبندی، تاسیسات و نما) تایید شود. این بازدیدها و تاییدیهها نیز هزینههای جداگانهای دارند که باید در بودجهبندی پروژه در نظر گرفته شود.
۶. هزینههای اتصال به خدمات شهری:
یکی دیگر از هزینه هایی که در جریان ساخت یک پروژه ساختمانی باید مدنظر سازنده قرار بگیرد هزینه های مربوط به اتصال خدمات شهری مانند مخابرات، آب، برق، گاز است که امتیاز هر کدام از آنها دارای هزینه می باشد.
۷. عوارض و مالیاتها:
تمام سازنده ها باید بدانند که در جریان ساخت یک پروژه ساختمانی مبالغی را باید تحت عنوان عوارض به سازمان شهرداری و همچنین در جریان نقل و انتقال هر ملک مبلغی را تحت عنوان مالیات به سازمان محترم دارایی پرداخت نمایند.
۸. هزینههای بازاریابی و فروش:
اگر پروژه شما برای فروش واحدها یا پیشفروش آنها باشد، هزینههای مربوط به تبلیغات و بازاریابی نیز باید در نظر گرفته شود. این شامل هزینههای مرتبط با تبلیغات آنلاین، بنرهای تبلیغاتی، مشاوران املاک و قراردادهای پیشفروش میباشد.
مدیریت هزینه ساخت مسکن در سال ۱۴۰۳
یکی از مهترین چالش هایی که کلیه سازنده ها در جریان ساخت یک پروه ساختمانی با آن دست و پنجه نرم می کنند مدیریت امور مالی و حسابداری هزینه های ساخت است.
هزینه ساخت مسکن در سال ۱۴۰۳ بی شک میلیاردها تومان می باشد که از هزینه ای بسیار خورد تا کلان در آن وجود دارد.
از هزینه صبحانه کارگر که کمتر از صد هزار تومان است تا هزینه خرید زمین که چندین میلیارد است.
در این بین اگر سازنده هزینه های خود را بصورت صحیح در سرفصل های صرف شده ثبت نکند نمی تواند مدیریت دقیقی از هزینه های پروژه خود را داشته باشد.
نرم افزار حسابداری ساختمان سازی ابنیه سافت که به صورت کاملا تخصصی در زمینه مدیریت و حسابدای پروژه های ساختمانی طراحی شده است به راحتی می تواند با ثبت کلیه پروژه های هر سازنده و در ادامه ثبت کلیه هزینه های هر پروژه در سرفصل ها و مراکز هزینه مختلف، سود و زیان هر پروژه را محاسبه و در انتها بهای تمام شده هر مترمربع را محاسبه کند.
در نرم افزار حسابداری ساختمان سازی ابنیه سافت امکانات بسیار زیادی وجود دارد که سازنده ها را در جریان مدیریت پروژه بسیار یاری می دهد.
نتیجهگیری
هزینه ساخت مسکن و قیمت ساخت و ساز در سال ۱۴۰۳ با افزایش قابل توجهی نسبت به قیمت ساخت و ساز در سال ۱۴۰۲ و همینطوز قسمت ساخت و ساز در سال ۱۴۰۱ همراه بوده است که در این بین هزینه ساخت در کلانشهرهای تهران، مشهد، اصفهان، شیراز، تبریز نسبت به سایر شهرها افزایش بیشتری پیدا کرده است.
هزینههای جانبی ساختوساز میتوانند درصد قابل توجهی از کل بودجه پروژه را تشکیل دهند و باید از ابتدا به دقت برآورد شوند. مدیریت صحیح این هزینهها و برنامهریزی دقیق میتواند به کاهش ریسکهای مالی و جلوگیری از تاخیر در پروژه کمک کند.